Скъпи приятели задайте своя въпрос стига да не касае здравословното Ви състояние.

Напишете малкото си име, ден, месец и година на раждане, както и населено място ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
Ако въпроса касае друг човек ще са нужни негово име и дата на раждане.
Ще получите отговор и съвет лично от мен след като прегледам въпросите Ви.


За да получиш код изпрати SMS с текст chat на номер 1094 цена на смс- 4,80 с ддс.
 
Начало > Полезно > Поверия и обичаи

ПРИ СВАТБА
- Когато тръгват за сватбата. пред младоженците трябва да се счупи пълна чаша и да се разлее котле с вода. Майката на булката чупи чашата пред краката на младите, а булката ритва да обърне менчето. Ако то се обърне, ще имат щастлив живот. На някой места свекървата плисва водата от котлето пред младоженците.
- Срещнат ли се две сватби, булките трябва да се скрият една от друга или да се обърнат да не се видят, защото ако се видят бракът и на двете ще е кратък. Не е на хубаво да се срещат две булки.
- След като са венчани, свекървата хвърля върху младоженците жито, монети и малки бонбони за любов, богатство и плодородие на младите.
- По време на венчавката младите се дебнат и гледат да се настъпят един друг. Който успее да настъпи пръв другия по време на сватбата, той ще командва в къщата.

ПРИ РАЖДАНЕ
- Когато родилката тръгва да ражда, това се пази в тайна, за да бъде леко раждането.
- Преди да излезе родилката от дома за болницата се пуска в пазвата й(под широката рокля) едно яйце, така че да падне на земята. Както яйцето е минало през пазвата й, така лесно да се роди детето.

ПОГАЧА
- На 40-я ден след раждането на детето се прави пита. Канят се само жени и те носят дарове за детето като наричат живота му да е изпълнен с щастие, късмет, здраве и любов.
- На главата на майката и детето се разчупва питката, като първото парче се оставя върху някой по-висок шкаф или гардероб, за да порасне детето голямо.
- Хубаво е сред гостите да има неженени жени. Ако има жени, които още не са раждали, значи, че майката пак ще роди дете.
- Ако родилката даде от ръката си в устата на някое от поканените питка, то следващото й  дете ще е от същия пол.

ПРОЩЪПУЛКА
- Когато детето проходи се прави прощъпалник.
- Меси се пита и се нарича за щастие и здраве. Питката се разчупва и се раздава на няколко деца, като щом им дадете парчето, те трябва да изтичат няколко крачки.
- На прощъпалника се нареждат най-различни предмети, които символизират различни професии и който предмет си избере детето, то такъв ще стане като порасне.